Poslanica Filipljanima

Broj stranica: 171
Cijena: 42,75 kn

Osnivanje crkve u Filipima označilo je ulazak evanđelja Gospodina Isusa Krista u Evropu, kako je podrobno opisano u Dj 16,12-40. Kao uvod u pripovijedanje događaja oko Pavlova dolaska i službe, Luka opisuje Filipe kao "rimsku koloniju i prvi grad onoga dijela Makedonije" (Dj 16,12, Rupčić).

To vjerojatno znači da je grad imao neko važnije značenje u prvom dijelu Makedonije, glavni grad koji je inače bio Solun. Ovu izjavu potvrđuje i ono što znamo o Filipima iz drugih izvora. Obično se uzimalo da ovo Lukino pobliže opisivanje označuje njegovo posebno zanimanje za grad, štoviše, da odražava neki ponos, jer se u Filipima rodio.

Povijest grada seže prije Filipa Makedonskog, koji ga je zauzeo od Tazijanâ oko 360. pr. Kr. Dao je gradu svoje ime i utvrdio ga. Godine 168. pr. Kr. grad postaje dio Rimskog Carstva, no svoje značenje dobio je tek 36. pr. Kr.

Nakon što je Oktavijan pobijedio Antonija i Kleopatru u bici kod Aktija, Filipi, koji "su prihvatili talijanske doseljenike koji su podržavali poraženog Antonija, bili su prisiljeni podrediti svoju zemlju Oktavijanovim veteranima". Otada se grad zove Colonia Iulia Augusta Philippensis. Dostojanstvo Filipa kao rimske kolonije posebno se ističe u Dj 16,12 i važno je za razumijevanje poslanice.