Prva Petrova poslanica

Broj stranica: 171
Cijena: 42,75 kn

Iako ova Poslanica sadrži Bogom nadahnutu poruku za kršćane svih povijesnih razdoblja, njezine su tri glavne teme posebno relevantne za naše vrijeme. Dok znanstvena postignuća, blagostanje i dijalektički materijalizam naše stoljeće zajedničkim snagama nastoje što više posvjetovniti, 1 Petrova nam u pamet doziva nebeski i vječni pogled na svijet a kršćane podsjeća da su na zemlji samo došljaci i putnici.

Odatle, dok neki oslobođenje od bolesti i udobnost drže osnovnim kršćanskim ciljevima, treba se podsjetiti pouke 1 Petrove, da je svetost važnija i da se svima koji bi u ovom sebičnom i grešnom svijetu slijedili Krista, valja pripraviti na trpljenje zbog pravednosti prihvatiti činjenicu da Bog trpljenjem vodi do većeg dobra.

Također, dok u tzv. kršćanskim zemljama, ozbiljno opada razina morala a iskreni mladi braćenici svoje oduševljenje lako trate riječima a ne dokazuju ga djelima, potreban nam je izazov 1 Petrove da bismo Kristu i evanđelju odgovorili izmijenjenim ponašanjem prema bližnjima.

Proučavanje ove oslanice pružilo mi je veliko zadovoljstvo, i mogu se samo nadati i moliti da će ovo tumačenje nekoga potaknuti da nađe sličnu pomoć u onomu što sam Bog još uvijek kroz nju govori.


Tumačenje slijedi obrazac kojega su se držali i prethodni naslovi ovoga niza. Kroz Poslanicu se ide od stiha do stiha. Međutim, za one koji žele proučavati nauk Poslanice o nekim glavnim kršćanskim doktrinama a kraju knjige dodao sam odjeljak u kojemu su izdvojeni i pretreseni neki važniji odlomci.