Djela apostolska

Broj stranica: 303
Cijena: 75,75 kn

Prva nama poznata Pavlova poslanica napisana je dva desetljeća nakon Isusova uskrsnuća. Bez obzira na važnost njezine povijesti, o prvoj Crkvi ne bismo znali gotovo ništa da nema Djela apostolskih. Bez njih bi naše znanje o ranoj Crkvi bilo znatno površnije. Djela apostolska odgovaraju na ona pitanja kojima inače ne bismo mogli naći odgovora i povezuje niti koje bi bez njih ostale u zraku. Djela apostolska učvršćuju vezu između evanđelja i poslanica, a ujedno ih i upotpunjuju.

Djela apostolska očito su već od rana kolala zajedno s "bratskim" spisom, Evanđeljem po Luki, sve dok se Evanđelje nije odvojilo i počelo kružiti kao jedno od četiriju evanđelja. Djela su dobila ime u 2. stoljeću. Prvi put spominju se oko 180. godine u Ireneja i u Muratorijevu kanonu.

Dvanaest apostola imaju glavnu ulogu samo u prvom dijelu knjige, s tim što se posebno ističu jedino Petar i Ivan (iako se cijela apostolska družba spominje u 2,14; 5,18; 6,2; 8,14; 9,27; 11,1 i 15,2-22). Osim toga, od 6. poglavlja većinu ličnosti u središtu zbivanja ne čine apostoli. Zašto onda "apostoli" u nazivu?

Da li zato da bi se osporilo mišljenje heretika Marciona da je Pavao jedini apostol? Ili zato da se iskaže važnost zbivanja u prvom dijelu knjige? Ili pak zato da bi se suprotstavilo onim apokrifnim djelima koja govore samo o jednom apostolu? Bilo kako bilo, o motivima koji stoje iza naslova ovoga spisa možemo tek nagađati.