Prva poslanica Korinćanima

Broj stranica: 247
Cijena: 61,75 kn

Misao o tome da poslanice apostola Pavla nisu nimalo lake za čitanje nije nova (2 Pt 3,15 i dalje), ali onome tko je spreman odvojiti vrijeme za to i da se potrudi - proučavanje tih pisama donijet će veliku korist. To u punoj mjeri vrijedi i za Prvu poslanicu Korinćanima, pismo proisteklo iz praktičnih teškoća koje su zaokupljale jednu grčku crkvu u 1. stoljeću, crkvu koja je bila sve prije nego idealna.

Pred nama je jedno tipično pavlovsko pismo. Apostol hvali Korinćane zbog njihovih kršćanskih vrlina, ali ih neuvijeno i prekorava zbog njihovih brojnih nedostataka. U nekoliko velikih ulomaka ove svoje poslanice dograđuje njihovo znanje, posebno razmatranjem o ljubavi u 13. poglavlju te o uskrsnuću u 15. poglavlju. Prema svemu čega se dotiče Pavao se odnosi u skladu s velikim i osnovnim kršćanskim načelima.

Vremenske i prolazne stvari uvijek promatra u svjetlu vječnih stvari. Ono što on ovdje piše odgovara i našim, u mnogo čemu posve drukčijim, potrebama. On nas uči kako da iznesemo probleme u svjetlu velikih kršćanskih istina. Ne može se nikako dogoditi da nam razmišljanje o njegovim riječima ostane beskorisno.


Mnogi su me uvelike zadužili dok sam pisao ovaj komentar. To osobito vrijedi za komentare, na koje sam upućivao u bilješkama. Pokušao sam upozoriti na slučajeve takva zaduživanja pri pojedinim konkretnim pitanjima, no od svojih sam prethodnika naučio mnogo više nego što ovdje mogu izraziti. Ustanovio sam da su mi i neki moderni prijevodi izvornog teksta bili vrlo korisni, jer što su uopće prijevodi ako ne neka vrsta sažetog komentara?