Dnevna čitanja


  Odabir dnevnog čitanja


    
   Prijevod: Estera Knežević
   Prevedeno i izdano dopuštenjem:
   Diakonissenmutterhaus Aidlingen
   Naslov originala: Bibellesezettel


    

    
 
GOSPODIN JE MOJE UTOČIŠTE (Psalam 61)Nedjelja, 24.10.2021.

Psalam 61,3; Izreke 18,10

On me postavlja na čvrsto tlo "Moj djed je bio vrlo zaposlen čovjek. Bio je misionar, liječnik, pisac, propovjednik, otac i suprug. Ali, uvijek se činilo kao da sve to može svladati, uradio bi sve što se trebalo uraditi i još bi mu preostalo vremena za opuštanje, za smijeh i za igru ili pak za sjedenje i razgovaranje s prijateljima i obitelji. Kada god bih, kao dijete, bila kod njih u posjeti, svako jutro kad bih silazila dolje na doručak, zatekla bih ga s Biblijom na krilu ili kako klečeći moli oslonjen na svoj naslonjač. Nezaboravna mi je izreka na zidu moje sobe: "Ako je tvoj dan obrubljen molitvom neće se tako lako olinjati." Moj djed je bio najbolji dokaz toga."

David se moli i kod Boga nalazi utočište. Njegova molba glasi: "Povedi me na sigurnu stijenu, ja sam ne mogu, previsoka mi je." (Ps 61,3; prema njemačkom izvorniku). Kakva briga stoji iza ovog slikovitog opisa? Moguća su razna objašnjenja.

1. David koristi sliku stijene da pojasni svoju želju za stamenim, nosivim temeljom. Želja bi se mogla i ovako formulirati: Ti mi daj ono što si ja ne mogu pribaviti, jedno stabilno mjesto da ne moram dulje strepiti (H. Lamparter).

Koliko često se David u svom životu našao pod pritiskom ili u izbjeglištvu. Godinama je morao bježati pred Šaulom (1 Sam 23,13-14). U 40. Psalmu David nam daje uvid u svoja iskustva kako je Bog čudesno uslišao njegovu molbu za stamenim osloncem. "Izvuče me iz jame propasti, iz blata kalnoga; noge mi stavi na hridinu, korake moje ukrijepi." (Ps 40,2-3; usp. Ps 27,5).