Dnevna čitanja


  Odabir dnevnog čitanja


    
   Prijevod: Estera Knežević
   Prevedeno i izdano dopuštenjem:
   Diakonissenmutterhaus Aidlingen
   Naslov originala: Bibellesezettel


    

    
 
ČISTOĆA KOJA DOLAZI IZNUTRAPetak, 22.01.2021.

Marko 7,24-30

Isus, koji je neko vrijeme želio ostati u tajnosti, doživljava iznenađenje. Evanđelist Marko na to ukazuje svojom omiljenom riječi "odmah" ili "uskoro". "Sam Bog stvara ovaj element iznenađenja." (A. Pohl). Isus je ostao odan svojoj misiji, i nije preuzeo inicijativu da pristupi poganima (Mt 10,5-6).

Međutim, u svojem srcu ostaje otvoren da govori i odgovara na okolnosti onako kako Duh Božji želi. "Svi koje mi daje Otac doći će k meni, i onoga tko dođe k meni neću izbaciti." (Iv 6,37). Na putovanju kroz Izrael Isus je uvijek iznova susretao pogane koji su tražili njegovu pomoć (usp. Mt 4,24; Mk 3,8; Mk 5,1-2).

Žena koja je došla pred njega Grkinja je sirofeničkog podrijetla. Sa sobom Isusu donosi svu svoju bijedu, u duhu ponizne molitve i sigurna u njegovu pomoć. Gospodinov odgovor je grub. Isus je naoko odbija. Mora se snaći! Slijedi iznenađenje svih nazočnih: žena ne odlazi nezadovoljno mrmljajući, već ostaje pred Isusom i klečeći na koljenima odgovara: "Jest, Gospodine! (Tako je, Gospodine!)"

Ona prihvaća njegovo odbijanje i ostaje kod njega. Prava vjera ne vidi "pravi" razlog za napuštanje Onoga koji je naoko drži po strani, već se unatoč osjećaju napuštenosti (ili zapuštenosti) oslanjaju na Njega i njegovu riječ. To čini Sirofeničanka. Uzima Isusa za riječ i moli: "Iako nisam "dijete" u Izraelovom domaćinstvu, dopusti mi da kao "kućni ljubimac" blagujem blagoslov Izraelova doma." Žena nije opazila, ali prati blagi ton (Isus spominje "psiće"; "štence" namijenjene dječjim ljubimcima) Gospodinova odgovora, iako je Isusu u vjeri prišla kao Gospodaru pakla, smrti i sotone (usp. Mt 15,28). Povjerava mu se bez zadrške (čit. Ps 25,1-9; Ps 55,23; Heb 10,35).