Dnevna čitanja


  Odabir dnevnog čitanja


    
   Prijevod: Estera Knežević
   Prevedeno i izdano dopuštenjem:
   Diakonissenmutterhaus Aidlingen
   Naslov originala: Bibellesezettel


    

    
 
ALI JA SE ŽELIM POUZDATI (1. dio)Nedjelja, 24.03.2019.

Matej 26,1-13; Ivan 12,1-8

Ovdje imamo biblijski tekst koji nas na neobičan način uvodi u Isusovu patnju. Smješten je između slavnog ulaska našega Gospodina u Jeruzalem i njegove strašne smrti i uskrsnuća. Jedan komentator primjećuje: ?Ono što počinje s klicanjem Hosana na ulicama Jeruzalema uskoro će završiti u krikovima, ?Raspni ga!? Ono što je tako sretno počelo s ulaskom na magarcu, uskoro će u dubokom očajanju i tuzi završiti na križu brda Golgota.? (Iv 12,12-22).

U dvanaestom poglavlju Evanđelja po Ivanu govori se o ženi koja je neobično postupila. Utrošila je svoju ušteđevinu, godišnju plaću radnika, na bočicu dragocjenog ulja za pomazanje. S takvim uljem su se pomazivali kraljevi (2 Sam 5,3).

Sa svojim dragocjenim posjedom stupila je među muškarce, koji su upravo večerali. Razbila je bočicu i dragocjeno tekućinu izlila Isusu na glavu. I ono neobično se dogodilo. Isusu se ovo očigledno rasipništvo svidjelo.

Da, on ju je branio od onih, koji su bili bijesni zbog toga. ?To se nije uklapalo u njihovu sliku o Isusu, koji se pripremao za svoju patnju. To se ne uklapa u našu sliku Isusa, koji kao sin čovječji nije imao gdje položiti glavu. To se ne uklapa u našu sliku Sina Čovječjeg, koji nije došao biti služen, nego služiti.? (U. Fischer).

Marija je djelovala iz izobilne ljubavi. Ne samo da je pomazala Isusa kao kralja, ona ga je pomazala za kralja,?Ona je shvatila tko je Isus doista: pomazan od Boga, Mesija, kralj koji mora umrijeti kao pomazanik (Mk 10,45; Fil 2,5-11).