Dnevna čitanja


  Odabir dnevnog čitanja


    
   Prijevod: Estera Knežević
   Prevedeno i izdano dopuštenjem:
   Diakonissenmutterhaus Aidlingen
   Naslov originala: Bibellesezettel


    

    
 
TI, BOŽE, TI SI MOJ SPASITELJSubota, 25.05.2019.

Psalam 18,30-31; Filipljanima 4,13

?S Bogom svojim, preskačem zidine.? Zidovi mogu biti vrlo korisni. Oni štite i okružuju teren, te daju sigurnost. ?A ja ću mu ? riječ je Jahvina ? biti ognjen zid unaokolo i Slava njegova sred njega.? (Zah 2,9). Zidovi isto mogu imati negativnu konotaciju. Jerihonske zidine su Izraelskom narodu priječile da uđu u obećanu zemlju. Zidovi su često nepremostive prepreke, bolne granice ili utvrde neprijatelja.

U našem psalmu, David priča o dušmanima koji su ga mrzili i koji su bili jači od njega. Ali, on nam je dao do znanja što mu je pomoglo, ?S Bogom svojim,...? S njim je David uspio ?preskočiti zidine?. On je imao Boga na svojoj strani, koji mu je pomagao da prevlada prepreke. Možda je razmišljao o velikom izazovu kada se suočio s divovskim Golijatom, koji mu se rugao i želio ga natjerati na bijeg svojim riječima. David mu je uzvratio, ?Ti ideš na me s mačem i sa sulicom, a ja idem na te u ime Jahve Sebaota, Boga Izraelovih četa koje si ti izazvao. Danas će te Jahve predati u moju ruku.? (1 Sam 17,45-46).

Zidovi potištenosti i ostavke danas se više nego ikad gomilaju pred nama. Ostavka doslovno znači: povući znak, dignuti zastavu. Dogodi li se to u ratu, to znači predaju. Na kojim smo životnim točkama ?uzeli natrag? znak pobjede križa? Mi smo ?ponovno rođeni za živu nadu". U ovu činjenicu možemo vjerovati upravo kada nas napada potištenost. Možemo vjerovati Božjoj moći i sa Davidom reći, ?S Bogom svojim, preskačem zidine.? (čit. Heb 10,35; Ef 6,10-13; 1 Pt 1,5).