Dnevna čitanja


  Odabir dnevnog čitanja


    
   Prijevod: Estera Knežević
   Prevedeno i izdano dopuštenjem:
   Diakonissenmutterhaus Aidlingen
   Naslov originala: Bibellesezettel


    

    
 
NIŠTA NIJE IZNAD LJUBAVI!Utorak, 28.06.2022.

Marko 12,35-37; Hebrejima 10,12-13

Do sada, Isusa su ispitivali vjerski velikani. Ali, sada je Isus svojim slušateljima postavio pitanje, a prema paralelnom izvještaju u Mateju (22,41), zapravo farizejima: "Kako mogu književnici tvrditi da je Mesija Davidov sin?" Čineći to, Isus ih je izazvao da ih podsjeti na svjedočanstvo Svetog pisma. "Sin Davidov" bio je vrlo uobičajen izraz za Mesiju koji ima korijene u Starom zavjetu (2 Sam 7,8.12-13; Iz 9,5-6).

To je farizejima bilo jasno. Ali, oni su odbili Isusa vidjeti kao Mesiju. Stoga je u sljedećem misaonom koraku, Gospodin iznio neizravne dokaze temeljene na Davidovom proročanstvu u Psalmu 110. Vođen Duhom Svetim, David je takoreći otvorio pogled na Božju prijestolnu sobu: "Riječ Jahvina (Bog) Gospodinu (Mesija) mojemu (kralja Davida): "Sjedi mi zdesna dok ne položim dušmane za podnožje tvojim nogama!" (1. stih).

A sada je ovdje "zemaljski, ljudski" sin Davidov, koji je ujedno i "nebeski" sin, koji je "Jedinorođenac od Oca - pun milosti i istine" (Dn 7,13-14; Iv 1,14). On će trpjeti i umrijeti i uskrsnuti treći dan kao što je rekao, a zatim će se vratiti Ocu i zauzeti svoje mjesto na prijestolju. Jaslice, križ, grob, uskrsnuće, uzašašće, drugi dolazak i svladavanje svih Božjih neprijatelja: sve se to tiče Krista, koji sada stoji pred vama i govori vam. Dopustite mu da vam govori! Dopustite sebi da vam lakne! Neka se ovaj most izgradi i za vas!

Godinama kasnije, najstroži od svih farizeja dopustio je da ga Krist pobijedi (Dj 26,5; Fil 3,5-11). Ne bi li Gospodin, koji je pobijedio Savlov "bijes i prijetnju ubojstva" (Dj 9,1), trebao moći pobijediti i naše grijehe, strasti, potrebe i protivljenje (čit. Ps 118,5-6.9.13-17; 1 Tim 1,12-17)?