Dnevna čitanja


  Odabir dnevnog čitanja


    
   Prijevod: Estera Knežević
   Prevedeno i izdano dopuštenjem:
   Diakonissenmutterhaus Aidlingen
   Naslov originala: Bibellesezettel


    

    
 
POZVANI NA SURADNJU (Kološanima 4,2-18)Srijeda, 01.02.2023.

Kološanima 3,17; Kološanima 4,7

U posljednjem dijelu pisma Kološanima apostol Pavao imenuje različite suradnike s različitim odgovornostima; ali svi spomenuti surađivali su na istom "Djelu Gospodnjem" (čit. 1 Kor 15,58), u Kraljevstvu nebeskom. Dobro je da smo različiti i da se nadopunjavamo u ovoj raznolikosti - i ako sa zahvalnošću to priznajemo! Svaka služba je vrijedna. Isus je evangelizirao i podučavao Božju riječ. Posjećivao je bolesne, tješio ožalošćene, molio za ljude, ohrabrivao malodušne, hranio gladne, grlio djecu i blagoslivljao ih. Govorio je o pritužbama i obuzdavao zločeste, i oprao noge svojim učenicima - sve kao primjer svojim sljedbenicima.

Iako je apostol Pavao primio posebnu službu (Dj 9,15), postaje jasno koliko cijeni i priznaje služenje drugima, ali prije svega samim suradnicima:

Tihik* je došao iz Azije i bio je Pavlov suputnik tijekom trećeg misionarskog putovanja (Dj 20,4). Informacije o Tihikovoj aktivnosti obuhvaćaju razdoblje od oko deset godina; što je pokazatelj njegove dosljednosti i odanosti. Ovdje je značajna ocjena da je sluga "u Gospodinu". Ističe da je Tihik ispunio svoje dužnosti u duhu Gospodina Isusa Krista (usp. Iv 13,15; Rim 15,5-7; Fil 2,5).

Na to se odnosi i izraz "kolega sluga", doslovno: "kolega-rob". Ovdje se rob opisuje kao onaj koji je nestrpljiv da izvrši ono što gospodar od njega želi. U ovom stavu "nestrpljenja za ispunjenjem gospodareve volje" leži najdublji znak blagoslova, kojeg je sam Isus položio svojim životom: "jer ne tražim svoje volje, nego volju onoga koji me posla" (Iv 5,30b).

To nije lak put, već najbolji, put na kojem se možemo uvijek iznova moliti: "Gospodine, žudim činiti tvoju volju - slažem se s tvojim vodstvom - volim te, zato te slušam." (usp. Heb 10,7-10).