Dnevna čitanja


  Odabir dnevnog čitanja


    
   Prijevod: Estera Knežević
   Prevedeno i izdano dopuštenjem:
   Diakonissenmutterhaus Aidlingen
   Naslov originala: Bibellesezettel


    

    
 
RAHELIN PUT NA JAKOVLJEVOJ STRANIUtorak, 22.01.2019.

Ponovljeni zakon 2,7; Izaija 48,17

Danas ne znamo što ćemo sutra ili prekosutra zateći na našem životnom putu. Ali postoji jedan, koji sve zna. Već danas on pred sobom vidi cijeli naš život. Zato je najmudrije reći: ?Gospodine, dobro sam ako me ti vodiš, prepuštam ti vodstvo. Želim putovati s tobom, ne volim hodati sam.? Osobno možemo reći:

?Isuse, ispred mene hodi, kroz život me vodi! A ja vrijeme neću tratiti, vjerno ću Tebe pratiti; ruku pod ruku Ti me vodi k Ocu nebeskom i slobodi.?

Već davno, prije našega rođenja, pred Božjim očima započeo je naš zemaljski životni put. Sa smrću, život na zemlji je završen, ali time nije sve gotovo i nije svemu kraj. Za sve ljude nakon smrti život ide dalje, za jedne u nebu, za druge na mjestu vječnih muka (čit. Iv 10,27-30; Iv 5,24; Lk 16,22-23.28b). Zinzendorfova pjesma ima 4 strofe. U drugoj i trećoj strofi govori se da u životu postoje teška vremena, a na kraju druge strofe, s velikom sigurnošću piše:

??jer kroz patnju u sebi vodi nas put k Tebi.?

Tako sigurni mogu biti ljudi, koji su svoj ovozemaljski život povjerili Gospodinu. Na kraju treće strofe, Zinzendorf moli Gospodina:

?...Usmjeri nam misli uma na svršetak ovog puta.?

Također mogu moliti. ??usmjeri mi misli mojeg uma Na svršetak ovog puta.? Ne moramo neprestano gledati na naš životni kraj, ali te misli ne bismo trebali ignorirati, jer kraj je neizbježan ? i zato što dolazi, dobro je znati: ?Ja sam na putu s mojim Gospodinom, k mome Gospodinu. Na mojem kraju on će biti pored mene da bi me uzeo k sebi.? (čit. Iv 14,1-3; Iv 11,25-26; Fil 3,20).