Dnevna čitanja


  Odabir dnevnog čitanja


    
   Prijevod: Estera Knežević
   Prevedeno i izdano dopuštenjem:
   Diakonissenmutterhaus Aidlingen
   Naslov originala: Bibellesezettel


    

    
 
TAMNI OBLACI NA HORIZONTUČetvrtak, 18.07.2019.

Djela 21,20-26

Opasna situacija

Bilo je mnogo informacija o Pavlu koji su ga pretekle u Jeruzalemu, neke s nevjerojatnim insinuacijama, primjerice: ?Govori se za tebe da poučavaš Židove koji žive među poganima, da odbace Mojsija i da im govoriš da ne bi trebali obrezivati svoju djecu i živjeti po pravilima naših očeva.? Jakov nije oklijevao otvoreno razgovarati s bratom Pavlom. Situacija je zacijelo bila tako teška, da ovaj prvi sastanak vjerojatno nije završio sa zahvalama, već po unaprijed razrađenom planu. Ali, zašto je situacija u Jeruzalemu bila tako napeta? I zašto Jakov izričito spominje ?tisuće Židova koji su povjerovali, ali su svi revni u vršenju Zakona??

Nalazimo se u godini 56/57. po Kr, kada se u Izraelu sve više širio oslobodilački pokret protiv Rimljana. Zeloti, posebni fanatici zakona, igrali su u tome značajnu ulogu. Militantno krilo ove skupine bili su okrutni sicarii* (?bodežari?). Oni su pohodili mnogoljudna okupljanja, da bi Židove koji su se protivili Zakonu, ubijali iznenadnim ubodom bodeža. Ubojice bi uglavnom pobjegle neprepoznate. Židovski kršćani su bili pod posebnom prismotrom: ispunjavaju li doista i dalje zakon?

A sada je došao Pavao, koji navodno nije poštivao zakon. Stoga, Jakov savjetuje Pavlu, ?Pavle, učini nešto što jasno pokazuje da poštuješ zakone Očeva!? Pavao se nakon svog boravka među poganima, morao očistiti u hramu. A s njim su bila još četvorica muškaraca, koji su trebali isti postupak. Pavle se trebao pobrinuti i za njih i platiti troškove koji nisu bili zanemarivi. To bi bilo jasno javno priznanje njegove ljubavi prema zakonu. Time bi u velikoj mjeri bio smanjen pritisak u kipućem loncu. Svi su tako mislili (čit. Rim 12,18; Rim 14,19).

*lat. ?sica?; tračanski zakrivljeni bodež.