Dnevna čitanja


  Odabir dnevnog čitanja


    
   Prijevod: Estera Knežević
   Prevedeno i izdano dopuštenjem:
   Diakonissenmutterhaus Aidlingen
   Naslov originala: Bibellesezettel


    

    
 
ISUS KRIST U SUČELJAVANJU S PROTIVNICIMAUtorak, 19.11.2019.

Marko 2,23-24; Izlazak 20,8-11

Četvrta sporna točka: Sabat i Sin čovječji (Mk 2,23-28). U svijetu koji i dalje nastavlja porobljavati i neprestano raditi, Božji narod bi trebao jedan dan u tjednu odlučno prekinuti rad i slaviti svog Boga, koji ih je oslobodio iz ropstva (Pnz 5,15).

Osim obrezanja, niti jedna zapovijed u Izraelu nije uzeta tako ozbiljno kao zapovijed subote. Zbog straha od kršenja te Božje zapovijedi tijekom godina su se pojavili bezbrojni ?načini prevencije?. Primjerice, trganje klasja i čišćenje žitarica od ljuske smatrali su žetvom. Pod velikom težinom ?prevencije? duhovni život sveden je na duhovno grčenje. Isus je došao da bi nas oslobodio svih zgrčenosti. Njegov poziv vrijedi i danas, ?Dođite k meni svi koji ste umoreni i opterećeni, i ja ću vas okrijepiti.? (Mt 11,28).

Oni koji hodaju s Isusom pronaći će u njemu potrebno jačanje i snažnu zaštitu. Farizeji, koji su netom prije izrazili nesigurnost (Mk 2,16.18), prešli su u napad. Sa židovskom formulom upozorenja ?to nije dopušteno?, oni već ovdje pokreću pravni postupak protiv Isusa. Ako se pokaže da su Isusovi učenici ovlašteni za to od strane svog Učitelja, on se u tom slučaju treba smatrati krivovjercem, čovjekom kojeg treba eliminirati (Mk 3,6).

Šokantno je za što je sposoban glas legalizma kad čini ?u ime Boga?, to je stvarno opasna stvar! ?Pobožna? zakonitost sastoji se od unutarnje samopravednosti i čovjekova straha, koji Boga zamišlja kao ?policajca?. Isus je živio i učio da je Bog naš dragi i dobri Otac. ?Jahve, ti si naš Otac, Otkupitelj naš - ime ti je oduvijek.? (Iz 63,16; čit. Jr 31,9; Ps 68,6; Mt 6,9-13; Rim 8,15; 1 Iv 3,1).