Dnevna čitanja


  Odabir dnevnog čitanja


    
   Prijevod: Estera Knežević
   Prevedeno i izdano dopuštenjem:
   Diakonissenmutterhaus Aidlingen
   Naslov originala: Bibellesezettel


    

    
 
ČOVJEČE, NE LJUTI SENedjelja, 25.02.2018.

Matej 5,22-24; Izreke 15,1

Što pomaže protiv ljutnje?

8. Izmirenje, i to čim prije moguće. "Neka sunce ne zađe nad vašom srdžbom." (Ef 4,26-27). Ljutnja, gnjev i nepomirljivost su vrlo rašireni grijesi i u Kristovoj crkvi. Isus u Propovijedi na gori kaže da je pomirljivost važnija od prinošenja žrtve u Hramu. "Hajde i najprije se izmiri s bratom, pa onda dođi i prinesi svoj dar." Izmirenje nas štedi od mnogih briga i jada. "Propustiš li ugasiti iskru, nećeš svladati plamen." Odmah ugasimo iskru dobrohotnom pomirljivom riječju. "Blag odgovor utišava jarost, a riječ osorna uvećava srdžbu."

Za izmirenje vrijedi: ne predbacuj ni jednom riječi! Inače će onaj drugi zauzeti obrambeni stav, pa je na pomolu slijedeća svađa. Nemojmo se boriti jedan protiv drugog, već se zajednički borimo protiv problema. U ljubavi leži velika moć koja nam pomaže u izmirenju. Božja ljubav koja je izlivena u naša srca, po Svetom Duhu želi nas pokrenuti da uvijek iznova učinimo prvi korak. I "ništa se u svijetu ne može dovesti u red, niti ostati u redu bez praštanja. Zato, molba za oprostom može biti težak korak, možda još teže od prihvaćanja takve molbe ? naime, samog opraštanja." (B. Albrecht).

Ako nam izmirenje teško pada, teško opraštamo jedan drugom, možemo moliti da nas Bog unese u svoje svjetlo. Tada ćemo steći milosrdniji stav prema krivici drugog. Ono, što drugome imamo za oprostiti uvijek je samo maleni dio onoga što je Bog oprostio nama (čit. Mt 18,21-35; Mt 6,12.14-15; Jak 2,13).