Dnevna čitanja


  Odabir dnevnog čitanja


    
   Prijevod: Estera Knežević
   Prevedeno i izdano dopuštenjem:
   Diakonissenmutterhaus Aidlingen
   Naslov originala: Bibellesezettel


    

    
 
POGLED NA CILJPetak, 07.08.2020.

Djela 28,30-31; Matej 28,18-20

Otvoreni kraj

Luka je iznenađujuće brzo završio svoje opsežno djelo. Nema ?raspleta?, nema sažetka, nema epiloga Teofilu, nema izvještaja o Pavlovoj smrti. Možda je upravo zato ovakav kraj tako sjajan zaključak: Pavao je ?sasvim slobodno i bez zapreka propovijedao o kraljevstvu Božjem i izlagao nauku o Gospodinu Isusu Kristu.?

Do danas, kraljevstvo Božje propovijeda se u cijelom se svijetu, ono što je Isus učio i dalje se širi, a evanđelje i dalje neometano dopire do ljudi. Isusovi glasnici (poslanici) mogu biti spriječeni, zatvoreni ili ubijeni zbog toga. Ali, Isus zove i šalje nove glasnike. Duh Sveti neprestano otključava srca ljudi za Božju Riječ, a Kraljevstvo Božje raste. Raste sve dok se Bog ne nastani među ljudima zauvijek (Otk 21,3-8).

On određuje kraj jednog života, jednog naroda, jednog čitavog svijeta, i nitko drugi. On također određuje i kraj evangelizacije u ovome svijetu. Tako možemo s pouzdanjem prihvatiti kraj Djela Apostolskih. Pavao je sa svojim poslanicama ostavio sjajno pisano djelo. Ono nam ne govori samo o njegovoj poruci, njegovom žaru za Isusu, već i o njegovom posljednjem životnom razdoblju. Zato se ne želimo još oprostiti od Pavla.

Kroz stoljeća, zaživjele su spoznaje koje je Pavao mogao formulirati po Božjem Duhu, i poticale su stvaranje novih početaka. Zamislimo se samo uz riječi iz poslanice Rimljanima 1,16-17. Iza ova dva retka, crkveni otac Augustin bio je pozvan iz svjetovnog u duhovni život.

Reformator Martin Luther otkrio je u njima svog milostivog Boga. John Wesley obraćen je 24. svibnja 1738. godine, kada je pročitao Lutherov uvod u Pismo Rimljanima. Ovo su samo tri primjera velike povijesti djelovanja, koje započinje poslanicima apostola i proteže se do današnjih dana.

Koje biblijske stihove i retke, vi dragi čitatelji, povezujete s izvanrednom pričom o vašem životu s Bogom?