Dnevna čitanja


  Odabir dnevnog čitanja


    
   Prijevod: Estera Knežević
   Prevedeno i izdano dopuštenjem:
   Diakonissenmutterhaus Aidlingen
   Naslov originala: Bibellesezettel


    

    
 
KAKAV VELIČANSTVENI GOSPODSrijeda, 19.01.2022.

Ivan 8,12-19.26-29.42; Luka 4,16-21

Po čijem nalogu?

U razgovoru između Isusa i njegovih kritičara pokazuje se još jedna suprotnost s postavljenim pitanjem:

2. Djeluje li Isus svojevoljno ili po nalogu svog Nebeskog Oca? Isus je nekoliko puta jasno dao do znanja da ne čini ništa svojevoljno, "tada ćete saznati, ...da ništa od sebe ne činim, već da govorim ono što me Otac nauči. Onaj koji me posla sa mnom je." (Iv 8,28b-29a; usp. Iv 4,34; Iv 5,30; Iv 7,16.29). Isus je Božji poslanik u kojem se ispunjavaju najave Starog zavjeta: "Danas se ovo Pismo, koje ste čuli svojim ušima, ispunilo." (Lk 4,21; usp. Iz 61,1-3). Kao glasonoša u službi je svog Oca; od njega je dobio zadatak i punomoć da ga izvrši. U bliskoj povezanosti s Njime, Isus je Sin koji se uvijek vodi Očevom voljom. Njegova misija nije bila sama sebi svrhom, već ima jasan cilj: spasenje ljudi od ropstva grijehu (Iv 3,17). To opisuje i čini središte Božjeg djelovanja u povijesti.

U molitvi na Maslinskoj gori, Isus se bori s nastojanjem da pronađe drugi put, da zaobiđe odlazak na križ: "Oče moj! Ako je moguće,...!" No, drugog puta nema, a Isus ostaje vjeran svom pozivu: "... Ali neka ne bude moja, nego tvoja volja!" (čit. Mt 26,36-46).

Isus, poslanik, i sam postaje onaj koji opunomoćuje i šalje; šalje svoje učenike u svijet, šalje ih kao vjesnike Radosne vijesti (čit. Iv 17,18; Iv 20,21).

Dobro je ako se mi kao glasnici usmjeravamo na Isusa i njegov stav, te Božju slavu stavljamo na prvo mjesto. Želimo ga slijediti "na hvalu Slave njegove" (Ef 1,12). Kada nas zaokupi misao: " A koja me motivacija pokreće?", možemo zamoliti našeg Gospodina: "Ti budi moja radost i drži me na svom putu!"

On obećava: "Učit ću te, put ti kazat kojim ti je ići." (Ps 32,8).