Dnevna čitanja


  Odabir dnevnog čitanja


    
   Prijevod: Estera Knežević
   Prevedeno i izdano dopuštenjem:
   Diakonissenmutterhaus Aidlingen
   Naslov originala: Bibellesezettel


    

    
 
PEDESETNICAPonedjeljak, 20.05.2024.

Djela 2,14-41

Blagdan žetve u Jeruzalemu

Pogledajmo još jednom prema Jeruzalemu:

Uskrs - Zbog nadolazeće Pashe grad je bio ispunjen židovskim hodočasnicima iz zemlje i inozemstva. Neočekivano, ovo je blagdansko vrijeme postalo poprište najdubljeg poniženja Sina Božjega, njegovo raspeće. Mnogi su tome svjedočili iz prve ruke.

Pedesetnica - Pedeset dana poslije Jeruzalem je ponovno bio preplavljen očekivanim hodočasnicima. Slavio se Dan zahvalnosti. Neočekivano i još uvijek nesvjesno, posjetitelji su svjedočili vidljivom i čujnom daru Duha Svetog određenoj skupini muškaraca i žena koji su hvalili živog Boga riječima koje nikada ranije nisu čuli; Bog koji vjetrove uzima za glasnike, a žarki oganj za svoje sluge (usp. Ps 104,4) ispunio je svoje sljedbenike obećanom "silom odozgor" (Lk 24,49). To je potvrdio i vanjskim znakovima.

"Huka nije bila vjetar, ali je tako zvučala; Ono što su vidjeli nije bila vatra, već je bila slična njoj, i govorili su jezicima koji nisu bili obični, nego nekako "drugačiji". Čuli su, vidjeli, govorili." (J. Stott). U začuđujućem propitkivanju, Petar je pred očima svih prisutnih opisivao uskrslog Isusa, njegov život i službu, njegovu smrt na križu, njegovo uskrsnuće. Objasnio im je da se sada ispunjava ono što je obećano po proroku Joelu (Jl 3,1-2.5).

Čudo se dogodilo: hodočasnici su slušali, prepoznali svoju krivnju i prihvatili poziv na pokajanje. "Blagdan žetve u Jeruzalemu" - na kojem je Isus Krist požeo prvu žetvu u ovome gradu, na temelju svoje muke i smrti. Oko tri tisuće ljudi, pod djelovanjem Duha Svetog, prihvatilo je za svoga Mesiju Isusa Krista, kojeg nisu vidjeli tjelesnim očima. Duhom su doživjeli: "Živim - ali ne više ja, nego Krist živi u meni." (Gal 2,20a; usp. 2 Kor 5,17).