Dnevna čitanja


  Odabir dnevnog čitanja


    
   Prijevod: Estera Knežević
   Prevedeno i izdano dopuštenjem:
   Diakonissenmutterhaus Aidlingen
   Naslov originala: Bibellesezettel


    

    
 
PONOVNO OTKRIVENO STARO BLAGOSubota, 26.09.2020.

Hošea 8,8-12

S Božjeg gledišta, Izrael je već odavno izgubio položaj moći i ugleda među narodima, jer poštovanje pogana uživao je samo dokle se izdvajao od njih i pridržavao statuta svog Boga (Pnz 4,5-7). Tako je Izrael, izvorno posuda milosti i slave Gospodnje, postao posuda u kojoj Bog ne uživa.

Nerazumne životinje često postide ljude. Divlji magarac dovoljno je pametan da sačuva svoju slobodu i neovisnost. Ostaje u stepi, daleko od čovjeka koji bi mu mogao oduzeti slobodu i učiniti ga slugom. Izrael je, međutim, bio toliko glup da se trudio sklapati savezništva s poganima u nadi da će time nešto dobiti. Međutim, nije primijetio da gubi od Boga darovanu slobodu i neovisnost.

Umjesto da svoju radost i snagu tražimo u Gospodinu, riskiramo i okrećemo se svijetu ili želimo udovoljiti ljudima. Tako gubimo svoju slobodu u Isusu i postajemo ovisni o ljudima. Pavao upozorava: "Kupljeni ste skupo, ne budite robovi ljudima!" (1 Kor 7,23; čit. Izr 29,25; Jak 4,4).

Bog također optužuje svoj narod za mnoštvo poganskih žrtvenika koje su sagradili diljem zemlje, umjesto da idu u kuću Gospodnju (usp. Pnz 12,2-7). Da bi to učinili, trebali su obratiti pozornost na brojne Gospodinove blagoslove. Njihovo srce bilo bi radosno, a život bogat mirom i snagom (usp. Ps 119,9-18)!

Ali, tko traži spas i mir u ljudski stvorenim vjerskim oblicima i praksama, ostaje siromašan i u fatalnoj je iluziji. Unatoč svim religioznostima, takvi ljudi ne mogu ugoditi Bogu. Trebamo Njega i Njegovu riječ (čit. Dj 17,11; 2 Tim 3,16-17)!