Dnevna čitanja


  Odabir dnevnog čitanja


    
   Prijevod: Estera Knežević
   Prevedeno i izdano dopuštenjem:
   Diakonissenmutterhaus Aidlingen
   Naslov originala: Bibellesezettel


    

    
 
ISUSOVI SLJEDBENICI VLASTITE PLANOVE IZLAŽU RIZIKUPetak, 16.04.2021.

Marko 8,2-4; Propovjednik 3,11a

U svakoj osobi postoji duboka čežnja za mirom i sigurnošću, za ljubavlju i srećom. Mnoštvom prevladava ustrajnost da ostanu uz Isusa. Očigledno, ljudi imaju toliko snažnu želju za Bogom da zaboravljaju vrijeme i sat, pa čak i strpljivo podnose potrebe. Ali, ostaju s Isusom, a Isus ih ne namjerava otpustiti gladne njihovim domovima. Spominje tu mogućnost, ali samo da pokaže kako mu je to nemoguće. Jer njegova riječ vrijedi i sada: "Tko dođe k meni, sigurno ga neću izbaciti van." (Iv 6,37b).

Ona ponajprije vrijedi za one koji su "došli izdaleka". Ne mislimo samo na prostornu udaljenost, poput one koju je kraljica od Sabe prevalila da bi upoznala kralja Salomona ili onog puta kojeg su prešli magi Dalekog istoka da bi vidjeli i poklonili se bebi Isusu u Betlehemu (1 Kr 10,1-10; Mt 2,1-12).

I unutarnja udaljenost, ona velika duhovna otuđenost od Boga, također se uklapa u smisao dalekog. U judaizmu, oni "daleko", jednostavno su bili pogani ljudi. Kako divno svijetle stare proročke riječi: "Mir, mir onom tko je daleko i tko je blizu, govori Jahve." (Iz 57,19; usp. Iz 49,1.6; Mih 5,3).

Učenici su primili zahtjev svog Učitelja i reagiraju bespomoćno i zbunjeno. Dakle, vrijedi da nas ranija iskustva vjere ne čuvaju od vjerskih napetosti u sadašnjosti. Prava vjera u Isusa ne živi iz čuda koja su se zbila u prošlosti, već iz Gospodinove blizine u današnjici; inače bi vjerovanje postalo smrtonosna rutina. "Iznova i iznova sve je stvarno: glad, pustinja, zbunjenost, napast, potraga za Bogom." (A. Pohl), ali i Gospodin i njegova današnja pomoć (Pnz 33,26; 2 Ljet 20,9; Ps 33,20; Ps 62,2-3).