Dnevna čitanja


  Odabir dnevnog čitanja


    
   Prijevod: Estera Knežević
   Prevedeno i izdano dopuštenjem:
   Diakonissenmutterhaus Aidlingen
   Naslov originala: Bibellesezettel


    

    
 
PISMO CRKVI U FILADELFIJIUtorak, 25.09.2018.

Otkrivenje 3,7-13; Ps 89,16-19

Šesto pismo uskrslog Gospoda upućeno je crkvi u Filadelfiji, gradiću na trgovačkoj cesti koja povezuje južni dio Male Azije sa Istokom. Bio je to i grad susreta mnogih kultura i religija. U njemu je bilo nesigurno živjeti, jer je podignut na trusnom području. Ništa ne znamo o nastanku ove crkve, a značajno je za zapaziti da pored pohvala koje je Gospod uputio kršćanima te crkve, nema ničeg za što bi ih ukorio. Ono "ali" iz prethodnih pisama, upućenih na adrese pet crkava, ovdje ne nalazimo.

Erich Schnepel kaže, "Samo dvije crkve, u Filadelfiji i Smirni, dobivaju Božje potpuno odobravanje i hvalu što nam daje materijal za promišljanje. Bolno je što se Gospod može radovati samo rijetkim crkvama. Molimo se da se Gospod može radovati crkvi kojoj i mi pripadamo,..."

(čit. Ef 1,14; Ef 5,8-10; 1 Sol 4,1; 1 Pt 2,9; Heb 11,5). Da se upitalo ostale crkve, "Kojoj je crkvi potrebna pomoć?", za Filadelfijsku crkvu bi vjerojatno rekli, "Ta crkva je slaba, moramo nešto zajednički poduzeti da mogu nadvladati svoju slabost." Uskrsli Gospod sasvim drugačije prosuđuje njezinu situaciju! Da, crkva u Filadelfiji je malobrojna, ali zdrava crkva. U svom pismu to i pojašnjava rekavši, "...sačuvao si moju Riječ, i nisi se odrekao mog imena!" Kršćani u Filadelfiji živjeli su iz Riječi i po Riječi. Time se njihov duhovni život oslanjao na najbolji temelj. "Ali, na koga pogled svoj svraćam? Na siromaha i čovjeka duha ponizna." (Iz 66,2; čit. Izr 1,7; Izr 3,4; Ps 119,11.30-31.45.96-99.105).