Dnevna čitanja


  Odabir dnevnog čitanja


    
   Prijevod: Estera Knežević
   Prevedeno i izdano dopuštenjem:
   Diakonissenmutterhaus Aidlingen
   Naslov originala: Bibellesezettel


    

    
 
PONOVNO OTKRIVENO STARO BLAGO (Hošea 1-3)Nedjelja, 29.03.2020.

Hošea 2,23-25

Ako će se na početku milenijskog kraljevstva zemlja sudom očistiti od grijeha, a Izrael služiti Bogu u pravednosti na čelu nacija, tada Bog također može izobilno izliti svoje vanjske blagoslove svom narodu i cijeloj zemlji. Više nego što mislimo, suša, vlaga, loše upravljanje, neplodnost i druga oštećenja u prirodi posljedice su grijeha i bezbožnosti naroda. Ali, pod Kristovom vladavinom, otkupljeni će ljudi slobodno uživati u Božjim dobrim darovima. Nebo će uvijek dati zemlji ono što joj treba. Zauzvrat, tlo će biljkama i životinjama pružiti ono što im je potrebno za rast. Kanaan će biti, više nego ikad, zemlja kojom "teče med i mlijeko". Također, sam Bog će ljude učiniti plodonosnim, tako da će ispuniti zemlju (čit. Ez 36,37-38; Jr 31,27-28; Jr 33,22).

"Jezreel" će sada biti ime milosti, jer Bog sije, množi i čini plodonosnim! Druga dva imena osude, također su pretvorena u blagoslovljena imena. Božje je zadovoljstvo obilno blagosloviti, i iznutra i izvana. "Blagoslovljen čovjek koji se uzdaje u Jahvu i kome je Jahve uzdanje. Nalik je na stablo zasađeno uz vodu što korijenje pušta k potoku: ne mora se ničeg bojati kada dođe žega, na njemu uvijek zelenilo ostaje. U sušnoj godini brigu ne brine, ne prestaje donositi plod." (Jr 17,7-8).

Unatoč ozbiljnosti našeg dana, i iako Bog teško kažnjava grijehe naroda i pojedinaca, i mi smo u vremenu milosti! Bog još uvijek, danas, može pretvoriti prokletstvo u blagoslov za svakog od nas. Može pretvoriti život uništen grijehom u "Božji vrt", u "novo stvaranje u Kristu", tako da i slijepi svijet mora uvidjeti: "Ovdje je staro prošlo, evo, sve je novo postalo." (čit. 2 Kor 5,17).